Okay.. Here is what I found...
LUTFISKENS VÄNNER
I oktober varje år samlas många av Sveriges främsta kockar och matskribenter på Operakällan. De avsmakar och bedömmer årets lutfisk som betygsättes, mestadels i topp. Samtidigt byter de erfarenheter och ger oss fina recept, tips, med mera, för att vi på bästa sätt kan avnjuta lutfisken.
Sedan 1991 finns det Lutfiskens vänner. Ett litet exklusivt sällskap med sju kändisar. Initiativtagare är vinskribenten Bengt-Göran Kronstam och krögare Christer Lingström. Övriga fem medlemmar är matskribenterna Nenne Wåhlander, Eva Reichel, samt Tore Wretman, Ulf Elfving och PR-chefen Sven-Gunnar Svensson.
-Lutfisken tillhör det bästa vi har i vårt fina svenska kök och utgör sedan århundraden en omistlig del av vårt gastronomiska kulturarv, förklarar Lutfiskens vänner.
Liknande sällskap, men lite äldre, finns i Norge. Frank Jensen, Fredrikstad, bildade Norsk Konglige Lutefisklag 1988. Efter lite mer än tre år hade man 3 000 medlemmar varav drygt 100 av dem i Lysekil. Varje vinter drar flera norska bussar med lutfiskälskare till Lysekil Hotell som fullbeläggs och matorgien börjar. Matgästerna reser sig stolt vid bordet och sjunger "Hymne til lutefiskens pris: O, lutefisk, vi böyer oss For kongen iblant spiser". Efter första serveringen är det tid för de största lutfiskälskarna att få sina utmärkelser av olika slag. Efter 15 lutfiskmåltider om året upphöjs man till ridare av den "Gylne Lutefisk". Har man ätit 45 lutfiskmåltider inom tre år höjs man till tredje graden och får en guldfisk. Ritualer, humor, god mat (svensk lutfisk av långa) och dricka (norsk specialakevit) är mycket viktig för medlemarna.
Sverige har av Norge fått titeln "Lutfiskens hemland" och Lutfiskens dag i Sverige firas första fredagen i november. I bondehushållets gamla almenacka var Anna-dagen, 9 december, tidpunkten för vattenläggning för torkad lutfisk till julens måltid.